Berghem Sport U17 wint de Bayern Trophy.

Zoals ieder jaar zijn we weer met een afvaardiging van de A1, A2,B1 en B2 op internationaal toernooi geweest. Na vorig jaar Praag te hebben bezocht zijn we dit jaar naar München getrokken, de hoofdstad van de deelstaat Beieren waar menig hart sneller gaat kloppen wanneer we het over de oktoberfeesten hebben. Helaas voor ons was het Pasen, maar toch, de sfeer was er niet minder om. Wederom met Cees Vogels, onze vaste bus chauffeur al ruim 7 jaar lang, trokken we dag door de regen naar het zuiden van Duitsland. Enkele files verder kwamen we op vrijdag aan bij de SPVVG Markt Schwaben. Dit was de organisator van het toernooi wij zouden met 2 team meedoen een U19 en U17 team. Ons U19 team was een combinatieteam van alle spelers uit de A1/A2/B2 welke meegingen. Het U17 team was de huidige B1. Na een avondje in de kelder van het hostel waar we verbleven, maar waar het gezellig genoeg was om een drankje te nuttigen, soms een lichte vorm van geluidsoverlast van mensen buiten de kamer dan wel binnen de kamer en een beetje nachtrust verder, trokken we met onze toppers naar het toernooi. U17 mocht op het geweldige korte ku(ns)tgras van het sportpark haar wedstrijden spelen. Om te beginnen tegen FC Bubendorf uit Zwitserland. De Zwitsers hadden de eerste wedstrijd gewonnen. Onze jongens hadden nog merkbaar last van de avond ervoor ze waren letterlijk nog niet vooruit te branden. Waar de Zwitsers vol passie speelden, waren onze mannen nog met hun hoofd in de discotheek. Gelukkig was de Zwitserse spits iets te goed op gewicht en kon zijn aanval iedere keer weer hersteld worden. Uitslag 0-0. Om na dit prachtige resultaat aan te treden tegen Real Piedimonte. Iets wat toch lekker temperamentvol klonk. Een Italiaanse club zouden we dan toch niet weer in het catenaccio, van deze temperamentvolle mannen lopen. Al snel bleek dat deze Italianen net zo goed konden voetballen als wij kunnen biljarten. Deze club was duidelijk meer voor de fun als voor de prestatie gekomen, want ze bakte er echt niks van. Maar toch na 15 minuten spelen volgde de 1-0 en een 5 minuten later via een gelukkig schot wat door de zon de kruising in werd geschenen de 2-0. Met 4 punten de gedeelde eerste plaats in de poule. Tegen de Zwitsers nog een potje strafschoppen nemen. Dit alles om de plek te bepalen. Gelukkig had het technisch kwartet samen met de veelvuldig aanwezige vaders (ja vrouwen zijn verboden dit weekend, een regel van Rene B uit B.) goed opgelet en gescout dat de Ieren welke poule winnaar waren geworden, weldegelijk zwakker waren als de nummer 2. We hebben dus gekozen om de Fc Bubendorf de strafschoppen serie maar te laten winnen. Achteraf maar goed want de tegenstander van de Zwitsers kwam niet opdagen in de kwartfinale. De U17 moest wel spelen, ditmaal Ieren Park Celtic genaamd. En ja hoor de verwachting klopt, de linksback zag er meer uit als een rugbyspeler en de spits had rood haar met witte benen. Binnen een minuut maakte we de 1-0. Om vervolgens kans na kans om zeep te helpen. En uiteindelijk de deksel vol op de neus te krijgen, 1 kans 1 goal en een keeper (Tom Strik) welke zijn knieschijf scheurde. Sterkte TOM. Met onze reserve keeper Joep op de bank hadden we nog wel een stand in. Daarna weer aanval na aanval om 1 minuut voor tijd toch met 2-1 te winnen. De verrassing kwam pas later, we mochten zondag ochtend om 9.00 uur de halve finale spelen. We vertrokken naar de SV Heimstetten waar onze U19 ploeg inmiddels al was begonnen aan het toernooi. Via de telefoon werden we ingelicht dat ze de eerste wedstrijd strijdend ten onder waren gegaan tegen Asd Canazza (Italië) 0-2. Volgens quotes van enkele spelers waren er 2 spelers super goed. Daarna moest de U19 aantreden tegen FK spartak Bánovce nad bebravou uit Slowakije. Een goed ingespeeld team, met een scheids welke meer jampotglazen op zijn hoofd had als bij de AH in schappen staan. Deze beste man floot zijn 15e wedstrijd van de dag en zonder grensrechters loop je nogal veel dan. Dit kostte helaas de U19 het verzet. Een buitenspel doelpunt en met een Penalty uit buitspel positie behaald gingen we 4-0 ten onder. Helaas, maar weer strijdend ten onder gegaan. De U19 moest spelen om plaats 9-12 in een poule met 4 Nederlandse clubs. De eerste wedstrijd in de kou waar de zon onder was gegaan en het kunstlicht ons voorzag van een leuk schouwspel streden de mannen tegen SVM Munstergeleen A1. We hebben deze wedstrijd ons verbaasd zoals het hele sportpark over knappe optreden van onze keeper. Hij hield de moeilijkste ballen eruit. Na een mooi gelijk opgaande  wedstrijd enkele kansen en enkele hele grote kansen te missen hebben we toch gewonnen 2-1 voor Berghem sport U19. Een mooie opsteker op de eerste dag.  Die avond werden de resultaten geëvalueerd onder het genot van een lekker drankje.

Zondag finale dag.

Waar enkele spelers om half 8 dachten naar bed te gaan, mochten ze meteen in de bus omkleden. 9.00 moest het U17 team spelen in de halve finale tegen FC Bubendorf dezelfde Zwitsers als gister. Onze coach welke eigenlijk liever waterzak drager zou zijn begon het succes van zijn elftal te ruiken en zette de jongens op scherp. Een goede warming up, die van de Zwitsers was er een met liggen en weg sprintten. Uiteindelijk begonnen we goed aan de wedstrijd. Enkele spelers daar gelaten, waar die hun roes lagen uit te slapen aan de zijlijn. Daarom met maar 1 wissel volle bak druk zetten op de lichtelijk geïrriteerde Zwitsers. Om met een terechte  2-0 de finale te mogen spelen. En lees het goed deze was om 17:30. Plannen hebben de Duitsers vroeger wel eens beter gedaan. Dan maar allemaal naar Heimstetten om de U19 aan te moedigen. De eerste wedstrijd stond tegen SVV ’04 A1 uit Schoonebeek. Een wedstrijd welke de toeschouwers nooit meer zullen vergeten. Ja er zat een weddenschap aan vast, maar toch was het een echt schouwspel. Resultaat 2-2. En je gelooft het niet alle spelers van Berghem sport lagen op hun buik op de grond, SVV gaat met 2 spelers alleen op onze goal af in de allerlaatste seconde van de wedstrijd. De speler speelt de bal netjes opzij, hij haalt aan, schiet, en jij nu komt het…. Buitenspel hoor ik u al denken. Nee dat was het ook niet hij schiet naast voor een open goal. Alle toeschouwers kon men opvegen. Nu was onze Chris de redder in nood, hij schoot na een geweldige solo de 2-2 binnen en trok hiermee de penalty’s over de streep. Een klein resume van de strafschoppen, Panenka op de lat, bal over het vangnet geschoten, geblinddoekt naast, een streep vol onder de lat, en een onhoudbare laatste pingel. Resultaat 7-6 voor SVV en 2 kale koppen bij de ploeg aldaar omdat ze wonnen. De laatste wedstrijd van U19 was tegen Festilent A1. U leest het weer goed 800 Km rijden om tegen Festilent te spelen. Uitslag 3-2 gewonnen na een goede wedstrijd. Hiermee was het toernooi voor de U19 leuk afgesloten. Alles mocht weer de bus in de kaarters werden uit de kantine getrokken om zich weer naar Markt Schwaben te begeven voor de finale. Berghem Sport tegen U.S. Settignanese (Italië). Uit onze voorbeschouwing bleek het volgende, een sterke ploeg met een technisch vaardige speler in de spits en links voorin. Achterin nog dichter dan de Berlijnse muur was, 0 tegen doelpunten in het hele toernooi. Wij kwamen aan de Italianen liepen al warm en we waren er toch echt 90 minuten voor aanvang. Een eigen masseur waar enkele jongens zich bij ons over verbaasden. Onze warming op 20 minuten op bijna 50%. De sfeer van de Champions League finale werd gecreëerd. Opkomen met de hymne van de Champions League. Het spelen van het volkslied voor de wedstrijd, wat toch best lastig is om dan 2 minuten goed stil te staan en je tekst te kennen. De fellere Italianen hadden het betere van het spel. Tevens waren ze ook goed in het Duitse woord  voor fopduiken. Veel stervende zwanen, inzet, verdedigen maar weinig weg gegeven te hebben verder gingen we naar het eind signaal. We hebben zelf niets kunnen creëren in de finale en met 0-0 hadden we de penaltyreeks behaald. We mochten beginnen, wat doe je dan om Italianen te verrassen je laat je keeper de eerste pingel nemen, 1-0. Een goede eerste pingel van de Italianen, waar Joep net aan kon maar toch ging hij erin. 1-1. Een goede strakke pingel van Wessel 2-1, zijn opponent in deze ronde schoot ook onhoudbaar binnen. 2-2. Valentijn met een bal door het midden 3-2. De improvisaties van Joep begonnen te werken op onze spaghetti slurpende tegenstander. Deze jongens moesten en zouden het toernooi winnen. Een bal in de stip drukken, een handje links een beetje uitdagen. Alles kwam er aan te pas. Met als gevolg dat de 3e penalty keurig door Joep tegen de paal uit de goal getikt werd. De eerst klap deelde wij uit. Thom verschoot dat hij al moest nemen. Maar vol spanning liep hij naar voren en stuurde de keeper de verkeerde hoek in. 4-2. De 4e Italiaan moest scoren. Die druk voelde hij want zijn bal ging over het doel en over de tent het park uit. Eindelijk was het zover na 7 jaar proberen wint Berghem Sport met een U17 team het internationale toernooi. Het feest kon beginnen. Onze tegenstander heeft volgens de laatste bronnen de bus zelf naar huis moeten duwen en de dag erop nog straftraining gehad. Daar alles hadden wij maling aan. Op het podium de beker en nogmaals het volkslied. De winst was daar. Het feest begon in de tent op het sportpark en is tot in de late uurtjes door gegaan.  Om vervolgens op maandag terug naar huis te keren. Een mooie ervaring rijker. En de mooiste Quote kwam toch van de Nederlandse supporters in de finale. “Ik ben blij dat het nog kan, plezier maken en het toernooi winnen”. Met deze mooie woorden wil ik ook iedereen bedanken welke mee is geweest. Hopelijk tot volgend jaar. Het was voor iedereen een geslaagd weekend.

René Boeijen

Danny van den Heuvel